Seçim tarihi için son iddia

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, CNN Türk televizyonunda yayınlanan Tarafsız Bölge programında seçimin ne zaman yapılacağına ilişkin tartışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seçimlere ilişkin bir sunum yapıldığını söyledi. Fırat, '14 Mayıs'ta seçim olma olasılığı yüksek' dedi.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi Türkiye’nin 10 kentinde 42 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. Deprem felaketinin ardından 14 Mayıs’ta yapılacağı işaret edilen seçimlerin akıbeti de tartışma konusu oldu. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın seçimlerin bir yıl süreyle ertelenmesi çıkışıyla başlayan tartışma, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Seçim zamanında yapılacak” açıklamasıyla gündemdeki yerini koruyor.

İddialar peş peşe gelmişti

Siyasetin sıcak başlıkları yer arasında alan seçim tarihi tartışmasına ilişkin dün Bloomberg’de yayınlanan bir haberde, seçim sandığının 14 Mayıs’ta kurulacağı ifade edilmişti. Seçimlerin tarihine ilişkin bir haber de Reuters’da yayımlanmıştı.

Reuters'a konuşan hükümet yetkilisi, "Seçimlerin 18 Haziran'da yapılması konusunda anlaşmaya varılması çok muhtemel" demişti.

Son iddia: Erdoğan'a sunum yapıldı, seçim yüksek ihtimalle 14 Mayıs'ta

Seçim tarihine ilişkin son kulis haberi ise Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'tan geldi. CNN Türk'te ekranlara gelen Tarafsız Bölge programına katılan Hande Fırat, seçimlerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunum yapıldığını söyledi.

"Bugün iki önemli toplantı yapıldı. Bir tanesi parti dışında bir merkezde, biri partide. Pek çok teknik isim bir araya geldi, 'hangi tarihte yapılmalı' diye. Hürriyet Gazetesi'nde de yazmıştık. 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'ı istiyor.' diye. Bugünkü toplantıların neticesinde yüzde 99 oranında 14 Mayıs'ta seçim yapılacak gibi görünüyor" diyen Fırat, şunları söyledi:

"Bu akşam bir toplantı vardı. "Teknik açıdan yetişecek mi, teknik olarak imkanlar el verecek mi? YSK seçmen kütüklerini deprem bölgesinde hazırlayacak mı" diye bakıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'ta ısrarcı diye yazmıştım. YSK ve AK Parti'deki teknik isimler çalıştı. Akşam saatlerinde, Binali Yıldırım'dan Numan Kurtulmuş'a... Erdoğan'ın kurmayları bir araya geldiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da bir sunum yapıldı. Toplantıdan bana gelen bilgi seçimin 14 Mayıs tarihinde yapılacağı yönünde."

Prof. Dr. Aysun Özköse, Safranbolu evlerinin 18’inci ve 19’uncu yüzyıl ile 20’nci yüzyıl başlarında yapıldığını anımsattı. Tarihi konakların yapımında binlerce yılın verdiği deneyim ve birikimle oluşan ustalığın kullanıldığına dikkati çeken Özköse, meydana gelen depremlerde bu yapıların ayakta kaldığını vurguladı.

Özköse, Safranbolu evlerinde "çatkı" sisteminin çok iyi düşünüldüğünü ifade ederek, “Bu sistemde ahşap taşıyıcılar, belirli bir matematiğe dayanarak yerleştirilmiştir. Sistem yatay yüklere karşı planlanmış, destekler kullanılmıştır. Safranbolu evleri gibi geleneksel Türk evleri, şiddetli depremlere bile dayanır.

Sistemin özelliği gereği depremde yapının bir bölümü hasar görse bile tamamı çökmez. Çünkü, her bölüm birbirinden bağımsızdır. Bir yapıda binlerce taşımaya yardımcı direk vardır” diye konuştu. Safranbolu evlerinin temelinin kaya bulunana kadar kazıldığını ve ilk katların 1 metre kalınlıkta taş duvarla çıkıldığını dile getiren Özköse, evlerin duvarına neme karşı dayanıklı olması için de kireç sürüldüğünü aktardı.

“Bir bölümü çökse bile yapı ayakta kalabiliyor”

Safranbolu evlerinin yapımında kullanılan çatkı sisteminin yeni yapılacak binalarda da kullanılabileceğini belirten Özköse, depremi engelleyemeyeceğimizi ama depremin etkilerini engelleyebileceğimizisöyledi.

Çatkı sistemi ile yapılan yapılarda deprem sırasında kaçma güvenliği olduğunu anlatan Özköse, “Bu yapı güvenli. Bir bölümü çökse bile diğer noktalarıyla yapı ayakta kalabiliyor. Bu sadece Safranbolu evleri için geçerli değil. Bütün dünyadaki ahşap çatkılı yapılar için geçerli. Ahşap çatkılı geleneksel yapılar her 60 santimetrede bir dikmeler, yatay kuşaklar ve çapraz payandalarla güvence altına alınır. Ahşap çatkılı geleneksel yapılar depremlerde kötü çözümlenmiş betonarme yapılardan daha güvenlidir” değerlendirmesinde bulundu.